Τι αναφέρει η επίσημη πρόσκληση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ


Πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναμένεται έλαβε και επίσημα την Τετάρτη από το ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ, σε συνέχεια της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στη συνέντευξη Τύπου για τα θέματα του πρώτου μέρους της Συνόδου Κορυφής, ο γενικός γραμματέας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ καλωσόρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό και υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.
«Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την πΓΔΜ, με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Συνεχίζοντας, διευκρίνισε εκ νέου ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και συνέχισε: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα».
Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Τα συμπεράσματα

Αντίστοιχα και στα συμπεράσματα της Συνόδου, τονίζεται ότι η πρόσκληση θα ενεργοποιηθεί ευθείς μόλις ολοκληρωθεί η κύρωσή της από τη γειτονική χώρα.
«Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008 είχαμε αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για τη λύση του ονοματολογικού. Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται αρχικά στο προσχέδιο και προστίθεται:
«Η πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνημένων εσωτερικών διαδικασιών με σεβασμό στη συμφωνία για τη λύση είναι όρος για την πετυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης».
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.
Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.
Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».
Αναλυτικά, η παράγραφος της κοινής δήλωσης που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ:
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top