Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες - Κεντρική Εικόνα/Video

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα αποσαφηνιστεί το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε 10.200 ζώνες όλης της χώρας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να επεξεργαστεί τα στοιχεία των εκτιμήσεων που του κατέθεσαν οι ειδικοί εκτιμητές.
Συγκεκριμένα, μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών έρχεται να αναλάβει καθήκοντα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ώστε να διορθωθούν τυχόν αποκλίσεις από τα στοιχεία των εκτιμητών.
Και το έργο της επιτροπής θα απαιτήσει χρόνο. Το υπουργείο δεν κάνει δεκτή την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με το ελάχιστο κόστος οικοδομής, κάτι που εισηγούνται οι εκτιμητές και που εάν υιοθετούνταν θα οδηγούσε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε λαϊκές γειτονιές και συνοικίες.
Στη βάση αυτής της λογικής σε ένα ποσοστό 60% ή 6.070 ζώνες τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις, ενώ σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 περιοχές οι εισηγήσεις αφορούν σε μειώσεις.
Σε επίπεδο εισηγήσεων, αυξήσεις προκύπτουν σε περιοχές της Αττικής όπως τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός και το Αιγάλεω. Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν κυρίως για περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να κάνει δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν το ύψος των εσόδων που βεβαιώνονται από τον φόρο ακινήτων.

Πηγή: insider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top