Τροπολογία για τη «συνταγματικότητα» του νέου ΚΟΚ - Κεντρική Εικόνα/Video

Με τροπολογία που θα ενσωματώνει στον νόμο τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα προσαυξανονται τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ απαντά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις ενστάσεις του νομικού συμβουλίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου που συζητάτε σήμερα στην ολομέλεια.
Έτσι αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τις προσαυξήσεις των προστίμων λόγω παραβίασης του ΚΟΚ θα καθοριζοντουσαν σε επόμενο στάδιο με Υπουργική Απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Το υπουργείο Υποδομών θεωρεί ότι οι προσαυξήσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί το φαινόμενο του κάποιος να παρανομεί σκόπιμα επειδή δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει το πρόστιμο .
Η έκθεση του Συμβουλίου, η οποία δεν είναι δεσμευτική αλλά οπλίζει με επιχειρήματα όσους επιθυμούν να προσφύγουν κατά του νέου ΚΟΚ, θέτει ουσιαστικά δύο ζητήματα:
  • Πρώτον, το ζήτημα της τήρησης της Αρχής της Αναλογικότητας λόγω των προσαυξήσεων που προβλέπεται στα πρόστιμα ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη
  • Δεύτερον, πέρα από τη συνταγματικότητα ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων, η έκθεση αμφισβητεί το κατά πόσο είναι σύννομο τα κριτήρια αυτά να ορίζονται με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο.


Πηγή: insider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top