Υπεγράφη σήμερα Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του διευθύνοντος συμβούλου της Hellas Sat, Χριστόδουλου Πρωτοπαππά, η σύμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης (39ο Ανατολική τροχιακή θέση).
Μέσω της νέας (τροποποιημένης) σύμβασης, το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει έξι αναμεταδότες, έναντι των δύο που είχαν παραδοθεί σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης.
Επίσης, το Δημόσιο λαμβάνει ως αντάλλαγμα τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς (Hub), καθώς και διακόσια τερματικά, για τις ανάγκες του σε νευραλγικούς τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η πολιτική προστασία. Παράλληλα, παρέχεται υπέρ του Δημοσίου η δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για τα πέντε πρώτα κρίσιμα έτη, ενώ διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του, που χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα δορυφόρο.
Επίσης, εξασφαλίζονται 17 χρονοαναμεταδότες, σε αντιστάθμισμα εκκρεμοτήτων υλοποίησης της αρχικής σύμβασης. Διασφαλίζεται η παρουσία της Ελλάδας στο διάστημα, και εξασφαλίζεται η στρατηγικής σημασίας παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας, με τη λειτουργία του από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες (διασφάλιση θέσεων εργασίας).
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Την ώρα που ο δορυφόρος με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνει την τελική του θέση, ολοκληρώνουμε τη μετάβαση στην νέα εποχή. Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα θα αξιοποιεί τις διαστημικές εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες. Και θα το πράττει προς όφελος των ερευνητών, των πρωτοπόρων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διάστημα, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση, την οποία υπογράψαμε σήμερα, είναι πολλαπλά για τη χώρα. Κι αν θέλετε, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με όσα είχαν λάβει οι προκάτοχοί μας».
 
 
 
 Πηγή: reader.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top