Έξοδος στις αγορές: Τα ξένα ΜΜΕ βλέπουν και τέταρτο... Μνημόνιο

«Η επιστροφή στις αγορές φέρνει την Ελλάδα στο... 2014» γράφει η Wall Street Journal - Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται τα ξένα ΜΜΕ την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές υπογραμμίζοντας πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός τέταρτου Μνημονίου αν οι Έλληνες κάνουν πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

Guardian: Νέο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018Υπό τον τίτλο: «H πώληση ομολόγων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η κρίση χρέους», η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επισημαίνει ότι, «Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι το χρέος της χώρας έναντι του ΑΕΠ είναι πελώριο, στο 180%». Και παρά το γεγονός ότι η άντληση 3 δισ. ευρώ για πενταετή ομόλογα με 4,6% είναι εντυπωσιακή για την κατάσταση της Ελλάδας, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια. Δυστυχώς, φαντάζει σωστή η ετυμηγορία της δεξαμενής σκέψης
Capital Economics. «Αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές της Ευρωζώνης σε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους απ’ αυτή που τώρα είναι στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Wall Street Journal: Η επιστροφή στις αγορές φέρνει την Ελλάδα στο... 2014Για πολιτικό στοίχημα κάνει λόγο η «Wall Street Journal» σχολιάζοντας την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου.

«Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι καλά νέα. Ανεξάρτητα αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν πριν απ’ αυτά τα χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών».

Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων (DPA)

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα.«Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τη δανείσουν και πάλι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθενται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ' αρχάς, τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, πριν από λίγες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή».

New York Times: Ψηλότερο το επιτόκιο από άλλες χώρες της ΕΕ«Ένδειξη προόδου για την Ελλάδα ότι οι επενδυτές άρπαξαν τα νέα ομόλογα», γράφουν οι «New York Times», υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Αλλά το επιτόκιο, σαφώς υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αντανακλά τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της Ελλάδας». Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει: «Αν και οι πωλήσεις ομολόγων είναι καλά νέα για την κυβέρνηση, οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσει στις επώδυνες πολιτικά αλλαγές, καθώς τα προγράμματα διάσωσης πλησιάζουν στο τέλος. Κι ούτε είναι έτοιμοι οι πιστωτές να δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ανακούφιση στο "βουνό" του χρέους. Η Γερμανία, από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, έχει επικαλεστεί ως λόγο για να μην κάνει περισσότερα τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης στην προώθηση αλλαγών».


 Πηγή: Protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top