Πώς το Δημόσιο θα κερδίσει έως 600 εκατ. ευρώ από το «νόμο Αλογοσκούφη»

Ειδική σύμβαση με το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψουν η Eurobank και η Τράπεζα Αττικής προκειμένου να ανταλλάξουν τις προνομιούχες μετοχές του «νόμου Αλογοσκούφη» (3723/2008) με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Oι προνομιούχες μετοχές, συγκαταλέγονται στο «πακέτο» της κρατικής βοήθειας που είχε χορηγηθεί στις τράπεζες το 2008. Έναντι αυτής της βοήθειας, η Eurobank είχε λάβει προνομιούχες μετοχές 950 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Αττικής 100,2 εκατ. ευρώ.
Τροπολογία στο «νόμο Αλογοσκούφη» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ανταλλάξουν τις προνομιούχες μετοχές με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία οι τράπεζες, που συνεχίζουν να διαθέτουν προνομιούχες μετοχές, ήτοι οι Eurobank και Αττικής μπορούν να επιλέξουν την εξαγορά τους, είτε με μετρητά, είτε με έκδοση άλλων κεφαλαιακών μέσων κατηγορίας 2 ίσης αξίας, είτε με συνδυασμό των δύο παραπάνω τρόπων.
Η τροπολογία ορίζει ότι τα ομόλογα θα πρέπει να μετατρέπονται σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες πληρώντας τις απαιτήσεις του άρθρου 63 της οδηγίας προληπτικής εποπτείας. Το Δημόσιο ως κάτοχος θα λαμβάνει ετήσια απόδοση το οποίο θα καταβάλλεται σε εξαμηνιαία βάση. Η διάρκεια των CoCos θα είναι δεκαετής.
Το ύψος του υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου του Δημοσίου κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2017, αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 6%.

Οι προνομιούχες μετοχές, που έχουν εκδώσει οι τράπεζες παύουν να υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 στα βασικά εποπτικά κεφάλαια, ενώ τα CoCos θα συνυπολογίζονται κανονικά στα εποπτικά κεφάλαια.
Εφόσον οι προνομιούχες της Eurobank ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ και της Attica 100,2 εκατ. ευρώ μετατραπούν σε CoCos το Δημόσιο θα λαμβάνει ετησίως ετήσια απόδοση άνω των 60 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε βάθος δεκαετίας θα λάβει 600 εκατ. ευρώ!
Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με την απόδοση 12% που αντιστοιχεί στις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη (3723/2008) την οποία οι τράπεζες υποχρεούνται να επιστρέψουν εφόσον έχουν κερδοφόρες χρήσεις, κάτι που αναμένεται να ισχύσει εφέτος.
Αυτό το ζήτημα αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την υπογραφή της ειδικής σύμβασης που θα συνομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών με τις Eurobank και Τράπεζα Αττικής προκειμένου να αντικατασταθούν οι προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες. http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top