Το ενδεχόμενο ελληνικού αιτήματος για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης παραμένει και έχει περάσει σε πρώτο πλάνο έναντι της επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup. Αν πιστέψει κανείς, από την άλλη, τα όσα διαμείβονται στο παρασκήνιο και όσα μεταδίδουν κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα από χθες στο Λουξεμβούργο, τότε μπορεί να είμαστε και απίστευτα κοντά. Με άλλα λόγια, όπως και στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Ντάλντρι, βιώνουμε τη φάση του «εξαιρετικά δυνατά, απίστευτα κοντά».
«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κυρία Μέρκελ», έλεγε το πρωί της Τετάρτης κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ. Αυτή η διαρροή φαίνεται πως απηχεί ένα σημαντικό μέρος των απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει το μέρος με το δίκιο της και άρα πρέπει να το πάει «μέχρι τέλους», μιας και «έχει συμμαχίες που στηρίζουν μια καθαρή λύση», όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο insider.gr.
Από την άλλη, όπως αναφέρει το insider.gr, ακόμα και εντός του κυβερνητικού επιτελείου δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως βιώνουμε την κορύφωση, πριν από μια δραματική συμφωνία. Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που το βράδυ της Τρίτης συντήρησε τη διχογνωμία Μαξίμου-Σόιμπλε, ξεκαθάρισε πως το Eurogroup δεν είναι χαμένο και τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται για την καλύτερη δυνατή λύση σε αυτό το πεδίο. Κατά τις πληροφορίες του insider.gr, η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup είναι και η στρατηγική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ το αυτό επιθυμούν και αρκετοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί η εκκρεμότητα να εκταθεί περαιτέρω.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, πως όλο και περισσότεροι είναι οι βουλευτές που έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η λύση για το χρέος δεν θα είναι τόσο «καθαρή» και άρα το QE πάει αναγκαστικά πιο πίσω, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ήταν στρατηγικό λάθος η προεξόφληση θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της διεκδίκησης του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πάντως, και παρά τους υψηλούς τόνους, ήδη από χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια διαμόρφωσης εκείνων των συσχετισμών που θα επιτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η Κομισιόν όσο και το Βερολίνο εκτιμούν πως θα υπάρξει συμφωνία και γίνεται δουλειά για να εναρμονιστούν οι αναφορές για το χρέος με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ενώ κοινοτικοί παράγοντες σημειώνουν πως η αναφορά στην αναπτυξιακή παράμετρο μπορεί να λύσει τα χέρια των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετηθεί εν όλω η τεχνικά σύνθετη πρόταση που κομίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι στο Μαξίμου είναι έτοιμοι δια παν ενδεχόμενον και ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει αίτημα για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, εφόσον το σημερινό Eurogroup δεν τελεσφορήσει.
Σύμφωνα με κοινοτικές  πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το insider.gr, είναι αμφίβολο τι θα αποφέρει σχετικό αίτημα, μιας και το ζήτημα χειρίζονται κατ’ αποκλειστικότητα οι υπουργοί Οικονομικών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταφοράς της εκκρεμότητας για τον Ιούλιο, κάτι που, πάντως, κανείς δεν επιθυμεί.


http://www.reader.gr