Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας

Την παράταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας αποφάσισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στη χθεσινή της έκτακτη γενική συνέλευση.


Συγκεκριμένα τα μέλη ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση του Προέδρου, Θεόδωρου Βενιάμη και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ για την επέκταση υπό τις απαιτούμενες διαδικασίες της διάρκειας ισχύος του Συνυποσχετικού Οικειοθελούς Παροχής μεταξύ ναυτιλιακής κοινότητας και πολιτείας για ένα ακόμη έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να συνδράμουν στην επίτευξη των επιδιωκόμενων δημοσιονομικών στόχων.

Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕ υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Συνυποσχετικό αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε στη συντριπτική της πλειοψηφία θετικά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ενότητα και σύμπνοια του κλάδου, καθώς και την επιθυμία του να στηρίξει έμπρακτα τον τόπο του σε δύσκολες περιόδους.
Επιπροσθέτως, τα μέλη της Ένωσης ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην εκκρεμή υπόθεση της ανεπίσημης διερεύνησης του ελληνικού ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ελληνικής πολιτείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του θεσμικού πλαισίου της ελληνόκτητης ναυτιλίας και κυρίως τη συνταγματική κατοχύρωσή του.
Η οικειοθελής συνεισφορά προβλέφθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΕΕ με στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, στο άρθρο 42 του νόμου 4301/2014. Η συμφωνία ουσιαστικά διπλασιάζει τον φόρο χωρητικότητας που καταβάλλουν τα πλοία. Το ύψος της συνολικής συνεισφοράς του 2018 θα διαμορφωθεί από το εύρος της συμμετοχής των ελληνικών συμφερόντων πλοιοκτητριών στο νέο συνυποσχετικό. Η συνεισφορά είναι εθελοντική διότι το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς πως η ναυτιλιακή δραστηριότητα είναι αφορολόγητη.http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top