sumboules-stous-enstolous-gia-kalous-tropous-stis-prosagwges

Αποκλίσεις από την αρμόζουσα συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετούν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των προσαγωγών διαπιστώνει σε ορισμένες περιπτώσεις το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να εκδώσει διαταγή με την οποία καλεί το ένστολο προσωπικό να τηρεί το… σαβουάρ βιβρ.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το αρχηγείο επισημαίνει ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες γραπτές συστάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα προσαγωγές που εκθέτουν την εικόνα του Σώματος. Η σχετική διαταγή με τους… κανόνες καλής  συμπεριφοράς εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2017 με τίτλο: «Προσαγωγές ατόμων ως προκλητική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής δραστηριότητας».
Αφορμή για την έκδοσή της στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσαγωγή νεαρού που είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα από την περιοχή των Εξαρχείων (κοντά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη), μετά την οποία ακολούθησε αναφορά για βίαιη συμπεριφορά από τους αστυνομικούς που οδήγησαν τον προσαχθέντα στη ΓΑΔΑ.
Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτασαν στο αρχηγείο παράπονα τέτοιου είδους και μάλιστα στο παρελθόν κάποια από αυτά προέρχονταν και από πιο… επίσημα χείλη από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η διαταγή με αφορμή το περιστατικό στα Εξάρχεια αναφέρει:
«Αυτονόητο είναι ότι οι προσαγωγές πολιτών και οι έρευνες που γίνονται στο πλαίσιο της προανάκρισης υπόκεινται στους περιορισμούς και διατυπώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ωστόσο παρά τις κατ’ επανάληψη εκδοθείσες προς τούτο διαταγές, παρατηρούνται κατά καιρούς αποκλίσεις από τα διατασσόμενα, οι οποίες αφενός προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και δυσπιστία στους πολίτες αφετέρου αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλει το Αρχηγείο για την αναβάθμιση της εικόνας της Αστυνομίας».
Στη συνέχεια, το αρχηγείο καλεί τους αρμόδιους αξιωματικούς να ενημερώσουν κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών συγκεντρώσεων το προσωπικό: «Κατόπιν των ανωτέρω, οι Διευθυντές, Διοικητές και Προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών δικαιοδοσίας μας, παρακαλούνται όπως, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί εν τω μεταξύ, προβούν σε λεπτομερή ανάπτυξη της ανωτέρω σχετικής κατά της πραγματοποιούμενες τακτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού τους, ασκώντας συνεχή και ουσιαστική καθοδήγηση και έλεγχο για το αντικείμενο του θέματος. Ιδιαίτερη δε έμφαση , να δοθεί στην εμπέδωση του εν λόγω πλαισίου από τους εκτελούντες καθήκοντα αξιωματικού Υπηρεσίας, οι οποίοι καλούνται συνήθως να αντιμετωπίσουν παράπονα διαμαρτυρίες και εντάσεις των πολιτών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία». Διευκρινίζεται δε ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά θα αποδοθούν ευθύνες: «Η αδικαιολόγητη στέρηση της ελευθερίας και οι άσκοπες προσαγωγές, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, επιβάλλουν την ανάγκη διεξοδικής διερεύνησης».

«Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου επισημαίνονται «συμβουλές» για τις σωματικές έρευνες και τους ελέγχους τσαντών, όπως και για τις έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους:
«Η προσαγωγή ατόμου συνιστά εξ ορισμού επαχθές καταναγκαστικό μέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση με τεχνικά μέσα (χειροπέδες). Εν όψει του ως άνω χαρακτήρα του μέτρου αυτού, επιβάλλεται όπως η όλη διαδικασία των προσαγωγών συνδυάζεται με την προσήλωση στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των ατομικών του δικαιωμάτων και να δικαιολογείται επαρκώς. Συνακόλουθα η ύπαρξη εύλογων υπονοιών αντικειμενικά στηριγμένων, η παραμονή των προσαγόμενων στο Αστυνομικό κατάστημα κατά τον απολύτως απαραίτητο χρόνο , καθώς και η τήρηση του αναγκαίου μέτρου, αποτελούν ενδεικτικές απαιτήσεις για τη νομιμότητας της αστυνομικής δράσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα των αστυνομικών ερευνών (σωματικών , σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και σε ιδιωτικούς χώρους, μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας)».

Ομάδες προσαγωγών στα Εξάρχεια

Ομάδα προσαγωγών και συλλήψεων για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων δημιουργεί η ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, όπως είχε γράψει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας επέλεξαν έναν… ιδιότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσουν τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Χαριλάου Τρικούπη. Εξέδωσαν διαταγή προς υπηρεσίες της Ασφάλειας στη ΓΑΔΑ με σκοπό να συγκεντρωθούν 40 αστυνομικοί, ανάμεσά τους εφτά γυναίκες, οι οποίοι θα επιχειρούν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και θα προχωρούν σε προσαγωγές και συλλήψεις.
Οι επιλεχθέντες θα περάσουν από μία γρήγορη εκπαίδευση λίγων ημερών και στη συνέχεια θα διατίθενται –κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα (ημέρες εκδήλωσης επεισοδίων)- στα Εξάρχεια. Έμπειροι αστυνομικοί εκφράζουν, πάντως, αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς θεωρούν ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι άνδρες και οι γυναίκες που θα συμμετέχουν στο σχέδιο με μία τόσο σύντομη εκπαίδευση και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Πριν την έκδοση της διαταγής είχαν γίνει σκέψεις από στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. για επαναφορά της μηχανοκίνητης ομάδας «Ο» (μετεξέλιξη της ομάδας «Δέλτα»). Επειδή, ωστόσο, δημιουργήθηκαν διάφορα προσκόμματα, επελέγη τελικά η λύση των πεζών ανδρών της Ασφάλειας πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Τα σημαντικότερο εμπόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η απροθυμία των ανδρών της πρώην ομάδας «Δέλτα» να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.


 Πηγή: thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top