Και με τη βούλα υπουργού οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ικανοποίηση στους συμβολαιογράφους - «Θα γίνει Αρμαγεδδών» λένε οι «Δεν πληρώνω»

Νόμος του κράτους είναι και επίσημα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που, ήταν, εξάλλου και μνημονιακή υποχρέωση με στόχο της κυβέρνησης να αρχίσουν και επίσημα να διεξάγονται από τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.
Ικανοποιημένοι με την απόφαση δηλώνουν στο newpost.gr οι συμβολαιογράφοι, τονίζοντας ότι εφόσον διασφαλίζεται η δημοσιοποίηση της κάθε πράξης, είναι σύμφωνοι με την διεξαγωγή, πλέον, κατ' αυτόν τον τρόπο. 
Την αντίθεσή τους, από την άλλη πλευρά, διατυπώνουν οι εκπρόσωποι του κινήματος «Δεν πληρώνω», υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ο οποίος, όμως, όπως εκτιμούν, πλέον θα περάσει σε άλλα μέτωπα. 

Η διαδικασία 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που δημοσιεύθηκε, χθες Τετάρτη σε ΦΕΚ, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μπορούν να συμμετέχουν (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) όσοι είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ), σύμφωνα με την  υπ΄ αριθμ. 41756 οικ./2017 απόφαση του για «την διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β΄, φύλλο 1884, της 30ης Μάιου 2017).
Η εν λόγω απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρεται στην διαδικασία και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά καθορίζει το ρόλο των συμβολαιογράφων, κ.λπ.    
Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, κ.λπ.
Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού.
Η εν λόγω αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης».
Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων: Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας - Πλέον δεν κινδυνεύουν οι συμβολαιογράφοι

 

Την ικανοποίησή του από την σταδιακή έναρξη της διαδικασίας εκφράζει στο newpost.gr ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος σημειώνει ότι «ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό». 
Ο ίδιος, εξάλλου, συμπληρώνει ότι «εφόσον κατοχυρώνεται και νομικά η δημοσιοποίηση της κάθε πράξης από το διαδίκτυο, είμαστε σύμφωνοι». Όπως, δε, υπογράμμισε, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες κρούσεις προκειμένου να αρχίσει σταδιακά η επιμόρφωση των συμβολαιογράφων για τον χειρισμό της πλατφόρμας, στην οποία πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί.
Η νέα διαδικασία, όπως προσθέτει, δεν θα έχει καμία επίπτωση στις θέσεις εργασίας των συμβολαιογράφων, καθώς ο συμβολαιογράφος θα κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και στο ειρηνοδικείο, απλά αυτό θα γίνεται τώρα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Όπως, επίσης, σημείωσε, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα συμβάλλουν και στην ασφάλεια των συμβολαιογράφων, καθώς, πλέον δεν θα γίνονται τα γνωστά «σόου» στα ειρηνοδικεία.

Κίνημα «Δεν πληρώνω»: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε άλλο επίπεδο - Θα γίνει ''Αρμαγεδδών'' πλειστηριασμών

«Αλλάζουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε και ο αγώνας θα συνεχιστεί σε άλλα μέτωπα» διατύπωσε το μέλος του Κινήματος «Δεν πληρώνω» Ηλίας Παπαδόπουλος.
Όπως υπογραμμίζει, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό πανευρωπαϊκά, καθώς, ήδη, γίνεται πράξη σε χώρες όπως η Ισπανία.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πλέον θα αναπτυχθούν κινήματα κατά των εξώσεων, με παρουσία στα σπίτια όπου θα έρχονται για έξωση οι δικαστικοί επιμελητές, ενώ, πλέον οι δράσεις θα μεταφέρονται σε καταστήματα τραπεζών και σε γραφεία συμβολαιογράφων. 
Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας από συλλογικός, τώρα πλέον θα γίνει και προσωπικός. Μόνο αν κινητοποιηθεί ο καθένας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». newpost.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top