Ακόμα και με «υποθήκη» τα ακίνητα η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Αυτομαποιημένο σύστημα θα καθορίζει τις δόσεις - Εως 36 για χρέη έως 20.000 ευρώ - Τι ισχύει για μεγαλύτερα ποσά 

Αυτομαποιημένο σύστημα θα καθορίζει τις δόσεις των οφειλετών προς το Δημόσιο στο πλαίσιο του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ θα λαμβάνεται υπόψιν, όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Ο οφειλέτης δηλαδή, δεν θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων βάσει του τι μπορεί να δίνει, αλλά αυτό θα προκύπτει από το σύστημα που θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα. Ο αριθμός των δόσεων για χρέη ως 20.000 ευρώ σε έναν φορέα θα καθορίζεται από το εισόδημα, όμως για μεγαλύτερα χρέη θα υπολογίζεται και η ακίνητη περιουσία, που ο οφειλέτης θα οφείλει να κοινοποιεί μέσω του Ε9, όπως επισημαίνει ο «Ελευθερος Τύπος».

Ο οφειλέτης που θέλει να προχωρήσει σε εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να συνυποβάλει το Ε9, αλλά και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, πιθανώς και όσους είναι συνδικαιούχος. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται είτε για χρέη σε τράπεζες, εφορία ή τα Ταμεία, εφόσον η οφειλή είναι μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ.

Τα χρέη από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ θα εξοφλούνται σε έως και 36 μήνες, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει αναλόγως του εισοδήματος.

Ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο, ενώ ακόμη αναμένονται υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν μια σειρά από εκκρεμότητες.

Πηγή: Protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top