Γλοιώδης μάζα κάλυψε τις ακτές στον Μαλιακό Κόλπο

Ανάστατοι είναι οι λουόμενοι στις παραλίες του Μαλιακού και του βόρειου Ευβοϊκού.
Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα
Τις φωτογραφίες που βλέπετε μας τις έστειλε αναγνώστης και είναι από την παραλία του Αη Γιάννη στη Στυλίδα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται κατά μήκος όλου του Μαλιακού από την Αταλάντη μέχρι τη Γλύφα, καθώς επίσης και στις ακτές της βόρειας Εύβοιας.
Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για ρύπανση και ρωτούν αν επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο και αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.
Πρόκειται για φυτοπλαγκτόν, η ανάπτυξη του οποίου ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος, θα είναι σε εξέλιξη για λίγες ημέρες ακόμα.
Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες που πέφτει πολύ νερό, όπως έγινε τους περασμένους μήνες, ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, με εξαίρεση όσους κολυμπούν στο πλαγκτόν που μπορεί να πάθουν ερεθισμό του δέρματος. Καλό θα είναι όσοι είναι αλλεργικοί να αποφεύγουν να κάνουν μπάνιο σε σημεία που υπάρχει συσσώρευση φυτοπλαγκτόν.
20170624_130204
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αλιείας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Δημήτρη Ρίζο, μας είπε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Προληπτικά πάντα, οι λουόμενοι καλό θα είναι να αποφεύγουν να κολυμπούν σε σημεία όπου υπάρχει έντονο το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν και μετά το μπάνιο να ξεπλένονται με γλυκό νερό».

Πρόβλημα για τους ψαράδες

Το φυτοπλαγκτόν είναι η βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας Παράγουν ένα μεγάλο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουν αέρα ζώα χρειάζονται παντού για να ζήσουν. Μπορούν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες αφαιρώντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα αερίων του θερμοκηπίου από τον αέρα.
20170624_130313
Η ύπαρξη φυτοπλαγκτόν είναι μεγάλο πρόβλημα για τους ψαράδες, διότι προσκολλάται στα δίχτυα μια γλοιώδης μάζα, με αποτέλεσμα να γίνονται ασήκωτα, να μην καθαρίζουν, να παθαίνουν ζημιές και να μην είναι αποτελεσματικά ως αλιευτικά εργαλεία.
Περισσότερες ειδήσεις από τη Στερεά Ελλάδα στο lamiareport.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top