Έως τα τέλη του έτους η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών

Με σκοπό την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Να σημειωθεί πως εν λόγω ομάδα εργασίας - η πέμπτη κατά σειρά που συστήνεται για το σκοπό αυτό μέσα στην τελευταία εξαετία- θα καταθέσει στον υπουργό Οικονομικών πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει την δημοσίευση των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων έως την 31 Δεκεμβρίου 2017.


Η 17μελής ομάδα που συστήθηκε με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχει ως έργο:

  • Την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων με ονομασία «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων» που έχει δημιουργηθεί μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ., προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.
  • Τη διαχείριση και το συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν στην προετοιμασία, την συγκέντρωση δεδομένων, την επεξεργασία και την γεωκωδικοποίηση αυτών σε χάρτη.
  • Την εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε να εντοπιστεί η μεθοδολογία και τα δεδομένα για μαζική εκτίμηση φορολογητέων αξιών ακινήτων σε όλη την επικράτεια.
  • Την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και πληρότητας των δεδομένων που συλλέγονται και διερεύνηση της δυνατότητας ασφαλούς διεξαγωγής μαζικής εκτίμησης ακινήτων από ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών ακινήτων.
  • Τη διατύπωση εισήγησης για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που θα προβλέπουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αποτελέσματος της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, όταν και όπου αυτό απαιτείται και ειδικά για τις τιμές ζώνης που θα ισχύσουν για το έτος 2018 , έως την 30η 11.2017.


http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top