Ξανά στο κενό οι εισαγγελικές εντολές για εκκένωση καταλήψεων

Άλλη μία εισαγγελική εντολή για την εκκένωση της κατάληψης του ξενοδοχείου City Plaza και δύο ακόμη κτιρίων σε Χαϊδάρι και Εξάρχεια, έπεσε στο… κενό! Το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών, για την άμεση εκκένωσή τους όπως γινόταν λόγος στις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες εκδόθηκαν στις 17 Μαΐου, και κατέληγαν «όπως εντέλλεσθε», παρήλθε για ακόμη μία φορά εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης και κατά συνέπεια της ατολμίας στελεχών της αστυνομίας για την υλοποίηση του σχεδιασμού εκκένωσης.

Το ξενοδοχείο στην οδό Αχαρνών 78, βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, με την ιδιοκτήτρια μάλιστα να έχει μηνύσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, για «παράβαση καθήκοντος». Οι εισαγγελικές παραγγελίες εκκένωσης αφορούσαν επίσης, κτίριο ιδιώτη στην οδό Ζ. Πηγής 119Α στα Εξάρχεια το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 21 Απριλίου 2016, και το «Παπουτσάδικο» στην οδό Δαβάκη στο Χαϊδάρι, που έχει καταληφθεί από το 2011.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι από τις επίσημες καταγραφές, 39 κτίρια βρίσκονται υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας και περιφερειακά. Για δύο από αυτές τις καταλήψεις υπάρχουν υποψίες διάπραξης αξιόποινων πράξεων, εκ των οποίων η μία έχει προκαλέσει την διαμαρτυρία ακόμη και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς οι αλλοδαποί καταληψίες επιδεικνύουν «σκληρή» συμπεριφορά και στάση απέναντι σε εκείνους που προσεγγίζουν το κτίριο.

Έντονος είναι ο προβληματισμός υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα των υπό κατάληψη κτιρίων, για κάποια από τα οποία παρότι υπάρχουν χρόνιες εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους, δεν δίνονται εντολές ενεργειών εξαιτίας της πολιτικής ατολμίας. Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει μαζική υποβολή μηνύσεων από τους ιδιοκτήτες κτιρίων υπό κατάληψη, ακόμη και προσφυγή τους σε ευρωπαϊκά δικαστήρια κάτι που θα φέρει σε δυσάρεστη θέση την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.

Επισημαίνεται ότι πολύ πρόσφατα καταγράφηκε ένα ακόμη παράδοξο, μέσω επιστολής διαχειριστών της κατάληψης στο ξενοδοχείο City Plaza, οι οποίοι ουσιαστικά… κατήγγειλαν την ιδιοκτήτρια Αλίκη Παπαχελά, ότι δεν «είναι θύμα των μνημονίων αλλά όμηρος της απληστίας της» και επίσης πως «επ’ ουδενί θα πλήτταμε την προσωπική ιδιοκτησία κάποιου, εφόσον του εξασφαλίζει το βιοπορισμό του. Το ζήτημα είναι ότι εσείς είστε πολύ πλούσια. Και ξέρετε, κατά τη γνώμη μας, ο πλούτος δεν είναι μια ουδέτερη ατομική ευτυχής συνθήκη, γιατί αποτελεί προϊόν μεγέθυνσης της φτώχειας πολύ περισσότερων».

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο διαβιούν τουλάχιστον 400 πρόσφυγες και μετανάστες ανάμεσα στους οποίους 170 παιδιά, όπως τόνιζαν οι διαχειριστές του, ωστόσο παρά την προσφυγή της ιδιοκτήτριας και την παραγγελία του Εισαγγελέα για την εκκένωσή του, δεν έχει υπάρξει αστυνομική πρωτοβουλία για την υλοποίησή της, όπως συμβαίνει και σε πολλές από τις πολυάριθμες καταλήψεις κτιρίων στην Αθήνα.

Οι καταληψίες είχαν επιτεθεί στην ιδιοκτήτρια με απειλητικό και ειρωνικό ύφος, και την μέμφονταν επειδή είναι «πλούσια», όπως υποστήριζαν, και εμφανίζονταν να συμμερίζονται την «οδύνη (της) για τον ύψους 81.500 ευρώ λογαριασμό που σας χρεώνει η ΕΥΔΑΠ». Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα η κ. Παπαχελά άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο καταστροφών στο κτίριο ιδιοκτησίας της όπως και την πιθανότητα εκμετάλλευσης των προσφύγων που διαμένουν εκεί από τους καταληψίες.

Πριν από μερικούς μήνες, η Ελληνικής Αστυνομία, με δύο παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσε τις καταλήψεις στην οδό Αλκιβιάδου στην Αθήνα και τη βίλα Ζωγράφου στην Γαρδένια.

Λίστα καταλήψεων

Ο κατάλογος των δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη έχει ως εξής:

Στέκι Λέλας Καραγιάννη Κυψέλη (1988), Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου Πλ. Δέγλερη (1990), Κατάληψη Πάτμου και Καραβία Κάτω Πατήσια (1998), Αυτοδιαχειριζόμενη Βιβλιοθήκη Πλ. Βικτωρίας (2004), Κατάληψη «Πραποπούλου» Χαλάνδρι (2006), «Πριάμου» Ίλιον (2008), Κτίριο Πρώην ΠΙΚΠΑ Α. Πετράλωνα (2009), Στέκι Μεταναστών Τσαμαδού Εξάρχεια (2009), Ζαΐμη 11Εξάρχεια (2009), Πάρκο Ναυαρίνου (2009), «Αγρός Καματερού» πάρκο Τρίτση (2009), Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Πλ. Αγ. Δημητρίου Πετρούπολη (2009), Κατάληψη «Στρούγκα» Ν. Φιλαδέλφεια (2010), Στέκι «Σινιάλο» Αιγάλεω (2010), Κατάληψη Βαλτετσίου 60 (2011), Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων «Αρχείο 71» (2011), «Παπουτσάδικο» Χαϊδάρι (2011), Στέκι ΒΟΞ (2012), Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλληλεγγύης «Ιστός» Χαϊδάρι (2012), Κατάληψη Θεάτρου Εμπρός Πλάκα (2013), Κατάληψη Πάρκου Ανάληψης Βύρωνα (2014), Κατάληψη Ματρόζου 45 (2017).

Τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν καταληφθεί είναι τα παρακάτω:

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων (1996), Κατάληψη Έπαυλη Κούβελου Μαρούσι (2010), Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανή-Παγκρατίου (2012), Κατάληψη Καλλιδρομίου 74 (2016).

Σε ιδιώτες και δημόσιο ανήκει η Κατάληψη Προσφυγικών Κτιρίων Αμπελοκήπων (2013). Η λίστα των καταλήψεων για φιλοξενία προσφύγων έχει ως εξής:

Κατάληψη Νοταρά 26 Εξάρχεια (2015), Κατάληψη Δερβενίων 56 Εξάρχεια (2015), Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 Εξάρχεια (2016), Κατάληψη Καποδιστρίου και Κάνιγγος 22 Εξάρχεια (2016), Κατάληψη Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά Εξάρχεια (2016), Ξενοδοχείο CITY PLAZA (2016), Κατάληψη κτιρίου Μεθώνης 52 Εξάρχεια (2016), Κατάληψη Αχαρνών και Σουρμελή (2016), Κατάληψη κτιρίου Σπ. Τρικούπη 57 Εξάρχεια Ξενοδοχείο «ΟΝΕΙΡΟ» (2016), Κατάληψη Αραχώβης 44 Εξάρχεια (2016), Κατάληψη Σπ. Τρικούπη 17 Εξάρχεια (2016), Κατάληψη Αχαρνών 22 (2016).

Από τα παραπάνω κτίρια υπό κατάληψη τα 24 ανήκουν στο Δημόσιο, τα 12 σε ιδιώτες, ένα σε δημόσιο και ιδιώτες, ενώ για δύο δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πηγή: thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top