Συνεχίζεται μέχρι την Πέμπτη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τη συνέχεια των κινητοποιήσεων τους τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των δήμων. Οι συνδικαλιστές δεν έκαναν δεκτή τη βελτιωτική πρόταση που τους παρουσίασε το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διεμήνυσαν ότι συνεχίζουν το αγώνα τους.

«Σήμερα έγινε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση στον Πρωθυπουργό. Όμως κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το  πρόβλημα. Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη. Δίνουμε τη μάχη για να περάσει η πρόταση  που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση και θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή. Επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Τράκας, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.Λίγη ώρα αργότερα και αφού προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση εντός της Ολομέλειας της Βουλής, πυροδοτήθηκε νέες γύρος αντιπαράθεσης με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ και άμεση απάντηση του Μαξίμου με την οποία κατηγορεί τη Συγγρού ότι ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και ότι επιχαίρει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, "καθώς θεωρεί ότι έτσι θα υλοποιηθεί το σχέδιό της. Να αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιώτες".
Αυτή την ώρα αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ  προκειμένου να αποφασίσει εάν θα δεχθεί την πρόταση και θα σταματήσει την απεργία. Πάντως, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νίκος Τράκας, έκανε λόγο για μία «πολύ καλή συζήτηση».

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.
Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεσα αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Capture copy copy copy copy
(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.
Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων. http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top