pros-sumfwnia-gia-dosi-85-dis--nees-uposxeseis-gia-to-xreos

Προς συμφωνία για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. μιλούν τα διεθνή πρακτορεία. Οι αιχμές Σόιμπλε, οι υποσχέσεις για το χρέος και οι δηλώσεις των αξιωματούχων.

Σύμφωνία για εκταμίευση της δόσης η οποία συνδέεται με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, δόσης που ενδεχομένως να αγγίζει και τα 8,5 δισ. ευρώ, συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά επί της αρχής, τουτέστιν χωρίς να γίνει εκταμίευση τουλάχιστον μέχρι το 2018, και... νέες υποσχέσεις ότι το θέμα του χρέους θα εξειδικευθεί αριθμητικά μετά το τέλος του προγράμματος.
Αυτό είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά το πέρας του EuroWorkingGroup που προγήθηκε. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν σε διεθνή πρακτορεία αλλά και με τις δηλώσεις που έκανε οι πρωταγωνιστές, προσερχόμενοι στο Eurogroup, η ανωτέρω φόρμουλα φαίνεται πως έχει -κατά ένα μεγάλο μέρος- «κλειδώσει».
Την ίδια στιγμή, πάντως, από τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι αιχμές. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι η λύση που είναι στο τραπέζι ήταν και πριν από τρεις εβδομάδες στο Eurogroup του Μαϊου. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά ζήτησε χρόνο για να δεχτεί εκείνο που δεν δέχθηκε τότε, για... «επικοινωνιακούς λόγους».
Την ίδια στιγμή, αναφορικά με το θέμα του χρέους, οι δανειστές αναμένεται να δώσουν μια μικρή περαιτέρω ιδέα του τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα μέτρα ελάφρυνσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.
Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε η Αθήνα δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει τον πολυπόθητο στόχο της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τι έγινε στο EuroWorkingGroup

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup υπήρξε συμφωνία σε δύο βασικά ζητήματα.
Πρώτον, ότι σε τεχνικό επίπεδο έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα, πλην δύο σημείων. Αυτά αφορούν την προστασία ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται ποινικά και την καταβολή των δικαστικών εξόδων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.
Το δεύτερο σημείο που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει υπάρξει συμφωνία είναι το βασικό μέρος του κειμένου που θα δώσουν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ και στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν κάποιες φραστικές αλλαγές αναφορικά με το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων μετά το 2022.
Ειδικότερα, για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.
Σημειώνεται ότι στη σημερνική συνεδρίαση, παρούσα από την πλευρά του ΔΝΤ θα είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ από τη μεριά της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.

Bloomberg: Στα 8,5 δισ. η δόση για την Ελλάδα 

Στα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα, όπως αναφέρουν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.
Αντίστοιχες είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο, ενώ αρχικά οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συζητούσαν εκταμίευση δόσης ύψους 7,4 έως 8 δισ. Ευρώ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup αποφάσισαν να προτείνουν την εκταμίευση ποσού 8,5 δισ.

Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος 

Νωρίτερα, στο 2018 είχε παραπέμπψει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, η οποία θα προηγηθεί του Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.
Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.
O υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.  «Περιμένω ο Τσακαλώτος να φύγει από το Λουξεμβούργο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα» φέρεται να δήλωσε ο Πετερ Καζμιρ.

Σόιμπλε: Είχαμε συμφωνία και στο προηγούμενο Eurogroup αλλά η Αθήνα... 

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα για την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι έχουμε βρει ένα τρόπο για να μπει και το ΔΝΤ. Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς να κάνει πληρωμές μέχρι τον Αύγουστο του 2018» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Πιστεύω ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές».
Τόνισε δε ότι η λύση αναφορικά με το χρέος θα βασίζεται στη συμφωνία του 2016.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε όμως και αιχμές κατά της Αθήνας, τονίζοντας με νόημα ότι «είχαμε εδώ και 3 εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν, ακόμη 3 για επικοινωιακούς λόγους».

Λαγκάρντ: Είμαι πάντα αισιόδοξη 

«Έχει γίνει πολλή και δύσκολη δουλειά για να αμβλύνουμε τις διαφορές μας. Θα συνεχίσουμε και ελπίζω ότι θα αμβλυνθούν τόσο ώστε να βοηθήσουν τη διαδικασία. Είμαι πάντα αισιόδοξη. Είμαστε όσο πιο εποικοδομητικοί γίνεται και την ίδια στιγμή σεβόμαστε τις αρχές μας» τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Λεμέρ: Υπάρχει βούληση για θετικό αποτέλεσμα

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσηςν να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.
O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Σέλινγκ: Θα έχουμε απόφαση για εκταμίευση

Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

Ντομπρόβσκις: Είμαι αισιόδοξος

Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μοσκοβισί: Το σημερινό Eurogroup θα είναι επιτυχημένο

Το σημερινό Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο και θα είναι επιτυχημένο, χρειάζεται να είναι επιτυχημένο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Το μήνυμα σήμερα πρέπει να είναι ναι, η δουλειά έχει γίνει, ναι, έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση και κινούμαστε προς την εκταμίευση, αναζητούμε λύση για το χρέος και όλοι μαζί επιδιώκουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2018

"H Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές στο τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ESM για το 2016.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι όπως έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, έτσι και η Ελλάδα θα ήταν χρήσιμο να αρχίσει «να τεστάρει» τις αγορές και να μην βασίζεται 100% στα δάνεια του ESM, μέχρι τη λήξη του προγράμματος. «Είναι καλύτερα να έχουμε μια σταδιακή μετάβαση στις αγορές», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ.Πηγή: thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top