Νέος λογαριασμός 250 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους

Στα 250 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος το όφελος για τα Ταμεία από το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις το 2022. Το πακέτο με τις τροπολογίες κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.
Περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Στο ασφαλιστικό με την τροπολογία που κατατέθηκε για το πάγωμα των συντάξεων και το 2022, το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ.
Η νέα διάταξη ορίζει ότι αυξήσεις θα μπορούν να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, αναφέρεται ξεκάθαρα αφενός ότι η προτεινόμενη για δεύτερη φορά μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, δείχνει την αστοχία της προηγούμενης ρύθμισης, αφετέρου καταδεικνύει την έλλειψη σταθερού και μακρόπνοου σχεδιασμού αναφορικά με τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Στα εργασιακά, η δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει την ρητή πρόβλεψη ότι έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, παράλληλα με την αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο.


 Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top