Το παράδοξο του τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις με λιγότερα έσοδα

H βασική αιτία μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων στην Ελλάδα το 2016 είναι η πτώση των τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής.

Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα «το παράδοξο του Τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα» που περιλαμβάνεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Ειδικότερα, η εμπειρική ανάλυση των στοιχείων για τον τουρισμό το 2016 δείχνει ότι οι διανυκτερεύσεις και όχι οι αφίξεις έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με τα ταξιδιωτικά έσοδα και η αύξηση των αφίξεων (και των διανυκτερεύσεων) σημειώθηκε κυρίως σε περιόδους, κατά τις οποίες οι τιμές διανυκτέρευσης ήταν χαμηλές.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δύο παραμέτρους, καθώς και άλλες μεταβολές στην αγορά τουρισμού, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι βασική αιτία μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων στην Ελλάδα το 2016, είναι η πτώση των τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.
Επίσης, η γενική μείωση στις δαπάνες ανά ταξίδι, αποτυπώνει επιπρόσθετα μια παγκόσμια τάση στον κλάδο του τουρισμού, προς οικονομικότερες τουριστικές προτάσεις σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Η μείωση ενδεχομένως συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που χαρακτήρισε την οικονομική δραστηριότητα σε αρκετές χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ταξιδιώτες.
Για την Ελλάδα, η δαπάνη ανά ταξιδιώτη σχετίζεται επίσης με τη χώρα προέλευσης και τους προορισμούς που επισκέπτονται στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες.http://www.cnn.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top