Σκουπίδια: 20.000 τόνοι απορριμμάτων «πνίγουν» τη χώρα - συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

20.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν πλημμυρίσει ολόκληρη τη χώρα με τους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να παραμένουν ανένδοτοι και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους τόνους απορριμμάτων δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση – κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα – ενώ οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν, καθώς οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν τις απεργίες του έως και την Πέμπτη, μη όντας ευχαριστημένοι από την πρόταση που τους κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών.  Το πρωί οι εργαζόμενοι παρουσίασαν την δική τους πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, περιμένοντας την κατάθεση τροπολογίας από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα, στην πρότασή τους αναφέρονται τα εξής:
  • Προσλήψεις προσωπικού πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου
  • Κριτήρια για την πρόσληψη του προσωπικού είναι η κατοχή των απαιτούμενων για κάθε κλάδο τυπικών προσόντων αλλά και η εμπειρία σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ
  • Καταγράφονται ανάγκες των ΟΤΑ σε τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό αλλά και η σύνθεση του προσωπικού που ήδη υπηρετεί ως τακτικό
  • Ο αριθμός των θέσεων που συστήνονται να μην είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσώπων που ήδη απασχολούνται στις Υπηρεσίες

Αναλυτικά η πρότασή τους στις φωτογραφίες που ακολουθούν 
por
poe1
«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Διαβάζοντας με τους νομικούς μας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, τη γυρίσαμε πίσω στον κύριο Σκουρλέτη γιατί αυτή η ρύθμιση αφήνει στο δρόμο 10.000 συμβασιούχους».
Αυτό σημείωσε - μεταξύ άλλων -  ο Νίκος Τράκας, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας το πρωί της Δευτέρας για την παρουσίαση της πρότασης.
Στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η συνάντηση που θα έχει το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Για σήμερα, Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ιδιαίτερη κινητοποίηση υπάρχει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τους εργαζομένους να επιχειρούν να μπλοκάρουν την απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να αναθέσει την αποκομιδή σε ιδιώτες. Πραγματοποιούν από το πρωί συγκέντρωση στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Πυλαίας.
«Ήρθαμε να αποτρέψουμε να μπει ιδιώτης στα απορρίμματα. Καλούμε τον κόσμο να σταθεί δίπλα μας για να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Ζητάμε την άμεση μετατροπή μας σε αορίστου χρόνου. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικές δομές όπως η καθαριότητα να δοθούν σε ιδιώτες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων Θεσσαλονίκης.

(EUROKINISSI/ΡΟΚΟΥ ΕΛΕΝΗ)

Γιατί σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν σκουπίδια;

Εν μέσω των αυξανόμενων κινητοποιήσεων βέβαια έχει παρατηρηθεί πως σε συγκεκριμένες περιοχές δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών. Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό δίνεται από δημοσίευμα εφημερίδας.

Οι λόγοι είναι οι εξής τέσσερις:
  1. Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Εάν απεργούσαν, το πρόβλημα θα ήταν εξαρχής εντονότατο και καθολικό. Από την άλλη πλευρά, εάν γινόταν απεργία, τα χαμένα μεροκάματα δεν θα επέτρεπαν τέτοια διάρκεια στις κινητοποιήσεις σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει για πληρωμή φόρων, δανείων και λογαριασμών.
  2. Την κατάληψη στα αμαξοστάσια αποφάσισε η ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά την εφαρμόζει σε κάθε δήμο το τοπικό σωματείο. Κάποιοι δήμοι, μάλιστα, έχουν δύο ή και περισσότερα σωματεία. Έτσι, υπάρχουν δήμοι όπου η κατάληψη εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα (π.χ. Πειραιά, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Νίκαιας-Ρέντη, Καλλιθέας) και άλλοι όπου το σωματείο ανοίγει το αμαξοστάσιο για κάποιες ώρες ή απέχει από την κατάληψη ολοσχερώς.
  3. Σε όλους τους δήμους υπάρχουν κάδοι που δέχονται απορρίμματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μετά περιμένουν να περάσει το όχημα να αδειάσουν. Κάπου μάλιστα, όπως στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση διερχομένων (π.χ. εμπορικά κέντρα, πιάτσες διασκέδασης), τα απορριμματοφόρα περνούν περισσότερες φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σε μηχανήματα και προσωπικό. Ταυτοχρόνως, επιβαρύνει υπέρμετρα όσους δήμους ή περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και ειδικά οι περιοχές που καθαρίζονται τελευταίες (Αμπελόκηποι-Παγκράτι) με το που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (π.χ. Καλλιθέα, Πειραιάς). Αντίθετα, πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι, όπως το Παλαιό Φάληρο, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, το Ψυχικό, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν την κρίση.
  4. Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαχειριστική ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Για παράδειγμα, εάν έχει φροντίσει να διαθέτει χώρους και πολλά μεγάλα κοντέινερ για να αποθηκεύει προσωρινά τα απορρίμματα, καταφέρνει να κρατά τους δρόμους καθαρούς ακόμη και αν είναι πυκνοκατοικημένη όπως το Περιστέρι. Το ίδιο επιτυγχάνει εάν έχει τρόπο να συνεννοείται με το τοπικό σωματείο ώστε η κατάληψη να είναι «υποτονική».
4164928
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Συνέχεια των κινητοποιήσεων μετά την απόρριψη της πρότασης Σκουρλέτης

Η  ΠΟΕ-ΟΤΑαπέρριψε ομόφωνα την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τηννομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους, την ώρα που η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε να προχωρήσει στηναναστολή της αποχής, λαμβάνοντας υπόψιν τις δεσμεύσεις του Πάνου Σκουρλέτη. 
Προς το παρόν παραμένει δεδομένη η αφόρητη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους των αστικών κέντρων και των τουριστικών περιοχών, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες.

4166147
Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον ως την ερχόμενη Πέμπτη, ήταν ομόφωνη στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έγινε το πρωί της Κυριακής, καθώς οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η νομοθετική ρύθμιση που τους παρουσίασε το Σάββατο ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους. Οι εργαζόμενοι επιμένουν στη μονιμοποίησή τους, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα, όπως είναι προγραμματισμένο, σημειώνοντας πως πρόκειται να καταθέσουν τη δική τους πρόταση εκείνη την ημέρα.

4164999
Πηγή: (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους - παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω αν η κυβέρνηση δεν κάνει αορίστου χρόνου τους εργαζόμενους, που με δική της ευθύνη, ανανέωσε τις συμβάσεις τους», είπε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας και κάλεσε την κυβέρνηση να μην καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση αύριο Δευτέρα, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει «τεράστια προβλήματα και θα στείλει στην απόλυση χιλιάδες εργαζομένους και τους ιδιώτες στην αποκομιδή των σκουπιδιών».

4164388
Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Έτσι, εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).
Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

4164227
Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Σταμάτησε την απεργία η ΠΟΠ-ΟΤΑ

Από την πλευρά της η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΠ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή των κινητοποιήσεων στους δήμους της χώρας, έπειτα από τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η ΠΟΠ-ΟΤΑ διασφάλισε τη συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων αλλά και τις μόνιμες θέσεις προσωπικού, στις οποίες το εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα, θα απολαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση.


 http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top