Από το Washington Group περνά η συζήτηση για το χρέος - Κεντρική Εικόνα/Video

Στο Washington Group, το οποίο θα συγκληθεί το τριήμερο 11-13 Μαΐου, παράλληλα με τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, με στόχο να ανοίξει περαιτέρω ο φάκελος «ελληνικό χρέος».
Το Washington Group θα συγκληθεί προκειμένου να εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και, όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επέκταση της περιόδου χάριτος των τοκοχρεολυσίων, η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, καθώς και η εξομάλυνση των τοκοχρεολυσίων κάθε χρόνου προκειμένου το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει η χώρα να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ το χρόνο.
Όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που απoκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, οι δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδέσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους ή με το σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.
AdTech Ad
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας επιθυμούν να συνδέσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης έως το 2018, αλλά και το σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μετά το 2018.
Το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει το που βρίσκονται οι συζητήσεις των δανειστών για το χρέος τόσο εν όψει της κρίσιμης συνόδου του Washington Group, όσο και εν όψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Το έγγραφο του ESM είναι αρκετά περιγραφικό. Όπως σημειώνει, οι πληρωμές του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να αναβληθούν ή να περιοριστούν σε τρία στάδια μέχρι το 2030, το 2040 και το 2050 μόνον εάν η Ελλάδα σέβεται τους οικονομικούς στόχους.
Το έγγραφο του ESM λέει πάντως ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται στην προσέγγιση αυτή και θέλει «άνευ όρων» ελάφρυνση του χρέους. Για να ανταποκριθεί σε αυτό, το έγγραφο του ESM προτείνει την χωρίς όρους επέκταση των δανείων της Ελλάδος μετά τη λήξη του προγράμματος.
http://www.insider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top