Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αρχηγού του ISIS στο Αφγανιστάν

Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ. Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής των τρομοκρατών σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου σε κοινή επιχείρηση των αφγανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια Νανγκαρχάρ.
Ο Χασίμπ, που διορίστηκε επικεφαλής πέρυσι αφότου ο προκάτοχός του Χαφίζ Σαΐντ Χαν σκοτώθηκε επίσης σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά σημαντικών επιθέσεων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και αυτή στο κύριο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ στις 8 Μαρτίου, όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι σε γραπτή τους δήλωση.
Τον περασμένο μήνα, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι ο Χασίμπ μάλλον σκοτώθηκε κατά την επιδρομή των αμερικανικών και αφγανικών ειδικών δυνάμεων στη Νανγκαρχάρ, κατά την οποία επίσης σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πριν από την ανακοίνωση δεν υπήρξε επιβεβαίωση της είδησης.
«Αυτή η επιτυχής επιχείρηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αδυσώπητη επιχείρησή μας να νικήσουμε το ISIS-K στο 2017», είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Σημειώνεται πως το ISIS-K αναφέρεται στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν» (παλιά ονομασία της περιοχής) η οποία ενώ διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, δρα ανεξάρτητα. Το ISIS-K επιχειρεί στο Αφγανιστάν από το 2015, πολεμώντας εξίσου και τους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις των Αφγανών και των Αμερικανών.
Η δήλωση, που ακολούθησε ανακοίνωση νωρίτερα από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, είπε ότι ο Χασίμπ είχε διοργανώσει την επίθεση της 8ης Μαρτίου στο νοσοκομείο με μια ομάδα μαχητών που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού καθώς και ασθενείς.
Στη δήλωση αναφερόταν επίσης ότι ο Χασίμπ είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό των προεστών των τοπικών φυλών ενώπιον των οικογενειών τους και την απαγωγή των γυναικών και θυγατέρων τους ώστε να τις πιέσουν να παντρευτούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν είχαν διεξαγάγει μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Μάρτιο με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ άλλων αεροσκαφών, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές, κυρίως στο Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.
Η ήττα της οργάνωσης αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπως επισημαίνει το Reuters. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, 35 μαχητές και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 27ης Απριλίου.http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top