Έκτακτο Eurogroup πριν τις 15 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία - Κεντρική Εικόνα/Video

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup των Βρυξελλών στην οποία η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στέκεται αντίθετο με μια συμφωνία για το χρέος.
Την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποκλείει περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων. Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά, από την Γερμανική εφημερίδα Bild, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος».
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε από πλευράς της άλλη κοινοτική πηγή των Βρυξελλών με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
Μάλιστα με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει στις Βρυξέλλες δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο της σύγκλισης έκτακτου Eurogroup πριν από την τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Τα θέματα που θα εξετάσσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.
Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Από πλευράς του το Ταμείο ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.


 http://www.insider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top