ΕΚΤ, ΕΕ και ESM ανοίγουν τα χαρτιά τους για την Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα/Video

Φιλελληνικό περιεχόμενο αναμένεται να έχει το συνέδριο που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη ο Economist στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές;», με την προσοχή να εστιάζεται στην ομιλία που θα δώσει στις 10:20 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και η οποία θα τιτλοφορείται «Ελλάδα: Πρόοδος, Προκλήσεις και Προοπτικές».
Κατά το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο μετείχε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Μπενουά Κερέ ήταν ο μονός που τοποθετήθηκε για το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, όταν αυτό τέθηκε από την ελληνική πλευρά, χωρίς μάλιστα να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο.
Σήμερα «παίζοντας εντός έδρας» - δεδομένου ότι το συνέδριο διεξάγεται στο επιβλητικό ξενοδοχείο Steigenberger Frankfurter Hof της Φρανκφούρτη το όποιο χρονολογείται από το 1876  - ο Κερέ αναμένεται να παρουσιάσει το «αφήγημα» για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ομαλότητα, να βγει για δανεισμό στις αγορές και να ξεπεράσει το σκόπελο των capital controls.
Η εκπεφρασμένη θέση της ΕΚΤ είναι πως χρειάζεται έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος προκειμένου να το θεωρήσει βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Ο Μπενουά Κερέ αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό, αλλά να κινηθεί ακόμη πιο πέρα περνώντας το μήνυμα πως η μεταρρυθμιστική δυναμική της ελληνικής οικονομίας και η αντίστοιχη πολιτική βούληση είναι τα βασικά συστατικά για την έξοδο της Ελλάδος για δανεισμό στις αγορές με βιώσιμους όρους.
Στη βάση αυτή, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα μιλήσει στο ίδιο συνέδριο, ο Κερέ αναμένεται να αναγνωρίσει πως με τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ψηφίστηκαν τα επώδυνα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μεσοπρόθεσμα και πως η χώρα δικαιούται να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για το πως θα διαχειριστεί το μεγάλο βάρος του χρέους της τις επόμενες δεκαετίες.
Ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει αμέσως μετά τον Μπενουά Κερέ στους σύνεδρους εστιάζοντας στα επιτεύγματα, αλλά και στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η ελληνική οικονομία. Στην ίδια ενότητα θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 12.10 (ώρα Ελλάδος) η ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα είναι κοντά στη γραμμή τερματισμού.
Τέλος, τη θέση των θεσμών για το που βρίσκεται και που πάει η Ελλάδα θα παρουσιάσουν στους συνέδρους ο Ντέκλαν Κοστέλλο, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής της αποστολής του ESM για τη χώρα μας σε ειδική ενότητα που θα ξεκινήσει στις 12.40 το μεσημέρι.
 
 
 
 http://www.insider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top