«Πρόβα τζενεράλε» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς - Κεντρική Εικόνα

Ως «πρόβα τζενεράλε» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αντιμετωπίζει η αγορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης ακινήτων μέσω δημοπρασιών properties4sale.gr που εγκαινιάζει η Τράπεζα Πειραιώς.  Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, μπορεί τα πρώτα ακίνητα που θα δημοπρατηθούν στις 27 και 28 Ιουνίου να ανήκουν στην τράπεζα και να μην είναι κατασχεμένα αλλά αυτό δεν αποκλείει την διενέργεια αντίστοιχων πλειστηριασμών στο μέλλον με υποθηκευμένα ακίνητα σε «κόκκινα» δάνεια.
Εξάλλου όπως δήλωσε την Δευτέρα μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα δάνεια» ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν κανονικά από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τα συστήματα βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό δοκιμή. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών αλλά και θέμα που έχει τεθεί επισταμένως από τους Θεσμούς.

Τι και πόσο πουλάει η Πειραιώς
Μέχρι τότε όμως, στην πρώτη παρτίδα δημοπρασιών της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνονται 58 ακίνητα εκ των οποίων 32 διαμερίσματα, επτά μεζονέτες, έξι γραφεία, πέντε καταστήματα, τρία ακίνητα μεικτής χρήσης, τρία βιομηχανικά ακίνητα-αποθήκες και δύο οικόπεδα. Τα 15 ακίνητα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τα 12 στην Αττική και τα υπόλοιπα διασκορπισμένα σε όλη την χώρα.
«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ευκαιρίες», τονίζει στο insider.gr έμπειρος κτηματομεσίτης σημειώνοντας πως οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών βρίσκονται στα «επίπεδα της αγοράς», καθώς οι αξίες των ακινήτων που έχουν αναρτηθεί έχουν εκτιμηθεί εσωτερικά από την τράπεζα και βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τις προβλέψεις της.
Δύο είναι οι παράγοντες που θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν προβάδισμα στα εν λόγω ακίνητα σε σχέση με τα άλλα χιλιάδες που βρίσκονται προς πώληση σε παρόμοιες τιμές:
Πρώτον ότι είναι όλα «καθαρά» με έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πώληση (άδειες, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κλπ) και με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους αν και εφόσον αυτοί υπάρχουν.
Δεύτερον ότι μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση της αγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα με καλύτερους όρους από αυτούς που υπάρχουν κανονικά. Ειδικότερα η αγορά ακινήτου από το properties4sale.gr χρηματοδοτείται με στεγαστικό δάνειο που μπορεί να φτάσει έως και το 70% της τιμής αγοράς του ακινήτου με επιτόκιο Euribor ενός μηνός συν περιθώριο 3%, και την σχετική εισφορά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας Πειραιώς το αντίστοιχο στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο που προσφέρει κανονικά έχει περιθώριο 4%.
Πως θα λειτουργεί το σύστημα
Σε κάθε ακίνητο που τίθεται προς πώληση υπάρχει μια αρχική τιμή (τιμή εκκίνησης) που είναι και η τιμή της χαμηλότερης προσφοράς που μπορεί να γίνει στην συγκεκριμένη δημοπρασία. Υπάρχει επίσης και μια τιμή άμεσης αγοράς ή οποία είναι αρκετά υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης για όποιον θέλει να αγοράσει αμέσως το ακίνητο χωρίς να γίνει δημοπρασία.
Η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους αρκεί να έχουν εγγραφτεί στην σχετική πλατφόρμα από όπου μπορούν να δουν τις πληροφορίες για κάθε ακίνητο. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αν κάποιος το επιθυμεί να αιτηθεί προέγκριση δανείου για το ακίνητο που θα διεκδικήσει. Ακόμη στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν και μεσίτες για λογαριασμό πελατών τους, διεκδικώντας την αμοιβή 2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως την μέθοδο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχουν επιλέξει πολλές τράπεζες διεθνώς, ενώ πιο πρόσφατα ηλεκτρονικές δημοπρασίες έκαναν οι τράπεζες της Κύπρου με μεικτά αποτελέσματα.http://www.koolnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top