Ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Γερμανία με ένα «αντίο»

Με άγριες διαθέσεις φαίνεται ότι προσέρχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς σπεύδει να απευθύνει προειδοποίηση στο Βερολίνο αναφορικά με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

«Η Τουρκία θα πει στη Γερμανία "αντίο" εάν το Βερολίνο αποφασίσει να αποσύρει τα γερμανικά στρατεύματα από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ», ανέφερε επί λέξει ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του NATO και θα έχει συνάντηση με ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά ένδειξη από μέρους του Βερολίνου για την ενδεχόμενη απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων οι οποίες σταθμεύουν στη γιγάντια τουρκική στρατιωτική βάση.
Η παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων στο Ιντσιρλίκ τέθηκε υπό αμφισβήτηση καθώς οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να τα επισκεφθούν αυτόν τον μήνα, εξωθώντας το Βερολίνο να ανακοινώσει πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τα μεταφέρει αλλού. Στη βάση αυτή στρατωνίζονται περίπου 250 Γερμανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν επιδιώκουμε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Παρά την προειδοποίηση ο Ερντογάν έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν επιδιώκει «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφορικά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργάζονται στενότερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών.


 http://www.cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top