Επίδομα ενοικίου – τέκνων και δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί – Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία για την αξιολόγηση, ως γνωστόν, προβλέπει μείωση των συντάξεων μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς το 2019 και περιορισμό του αφορολόγητου το 2020.

Στο σκέλος των αντίμετρων και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, προβλέπονται επιδόματα και ενισχύσεις το 2019 και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του πρώτου συντελεστή φορολογίας για φυσικά πρόσωπα στο 20% από 22% και της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26%.
Η προσεκτική εξέταση των μέτρων και των αντίμετρων αποκαλύπτει πως τον πρώτο χρόνο θα ζημιωθούν ένα εκατομμύριο περίπου συνταξιούχοι, όμως στην αντίπερα όχθη θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Κι΄ αυτό γιατί όλοι οι υπόλοιποι, πλην συνταξιούχων, δεν θα υποστούν τις συνέπειες της συμφωνίας, αλλά θα κερδίσουν τα οφέλη από την επιδότηση του ενοικίου, τα επιδόματα για τα δύο πρώτα παιδιά, του δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα γεύματα στα σχολεία.
Τουτέστιν ένα έτος το οποίο θα είναι εκλογικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα δουν το εισόδημά τους να ενισχύεται από τα αντίμετρα, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν το φορολογικό μάρμαρο τον επόμενο χρόνο από τις εκλογές, δηλαδή το 2020.
Όμως, από τα αντίμετρα δεν θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, όπως είναι φυσικό. Στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη διανομή του 1,8 δισ. ευρώ του πρώτου χρόνου (εφόσον βεβαίως επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο για να πάρει είτε επίδομα ενοικίου, είτε οικονομική ενίσχυση όταν έχει δάνειο πρώτης κατοικίας (προβλέπεται να επωφεληθούν 600.000 πολίτες), είτε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ένα άτομο τοποθετείται πέριξ των 8.000 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, δηλαδή αυτό που δηλώνεται στην εφορία.
Το ποσό αυτό στη συνέχεια κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογένεια και τον αριθμό των παιδιών για να φτάσει στις 20.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω.
Για ένα ζευγάρι ένα από τα σενάρια προβλέπει εισοδηματικό όριο στις 14.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί ως το τρίτο θα προστίθενται περίπου 2.000 ευρώ εισόδημα με ανώτατο όριο των 20.000 ευρώ.


Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top