Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα αναμένει η ΕΕ το 2017: Οι Βρυξέλλες αναθεωρούν την πρόβλεψη για 2,7%

Το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τη ΝΔ να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις - Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 δράσεις, έχουν γίνει 40, μένουν 100, αποκαλύπτει αξιωματούχος της ΕΕ

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χειροτερεύει τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και επιδεινώνει το περιβάλλον εντός του οποίου θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ από τις Βρυξέλλες, αναθεωρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 2,7% του ΑΕΠ στο 2% για το 2017 λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων που οφείλονται στην καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τη Νέα Δημοκρατία να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο. Τέτοιες πρακτικές έχουν γίνει και στο παρελθόν ιδιαίτερα όταν προγράμματα ήταν έτοιμα να κλείσουν και επίκεινται εθνικές εκλογές, εξήγησε ο Ευρωπαίος παράγοντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 δράσεις, και μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι 40 (οι 20 έχουν νομοθετηθεί), οπότε μένουν 100 προαπαιτούμενες ενέργειες.

Συνολικά 80 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων, επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με το υπό σύνταξη πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ακόμη 60 προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν στη συνέχεια με δευτερεύουσα νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις.

Οι ελληνικές αρχές ετοιμάζουν ένα και μοναδικό πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου αναμένεται από τις 16 μέχρι τις 18 Μαϊου, επέμεινε ο ίδιος παράγοντας.

Όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος η δόση είναι ύψους 7 δισ. και θα εκταμιευθεί για την αποπληρωμή του χρέους ενώ ένα ποσό θα διοχετευθεί στο εσωτερικό της χώρας για την αποπληρωμή οφειλών του ελληνικού κράτους προς ιδιώτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές και έχουμε Staff Level Agreement (SLA).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος των Βρυξελλών, θεωρεί ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση λόγω της εκκρεμότητας με τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για την ελάφρυνση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Πηγή: Protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top